A csendőrségi könyvtárakról

A rendőrség és a csendőrség 19. századi, 20. század eleji „könyvtári” helyzetével kapcsolatban eddig viszonylag kevés információt olvastam még. Néhány hete futottam bele a bejegyzés alapjául szolgáló 1927-ös cikkbe.

 

Csendőrőrsök – könyvállványok
A csendőrőrsök könyvtárai Panajott Sándor akkori csendőrparancsnok kezdeményezésére jöttek létre 1907-ben. A parancsnok a csendőrlegénység önképzéséhez szeretett volna hozzájárulni, így minden őrs számára külön könyvtárat létesítettek. Könyvtár alatt ne egy mai értelemben vett intézményt képzeljünk el olvasóteremmel, könyvtárossal és könyvekkel teli polcokkal, mert maga a könyvtár lényegében egy könyvállványt jelentett. A könyvállványokat a legénységi szobákban helyezték el, és ismeretterjesztő, valamint szórakoztató könyveket tartalmaztak. Külön részt alkotott a csendőrség életével és a kiválóbb nyomozásokkal foglalkozó anyag. Az állomány – és ezen belül is az utóbb említett része – folyamatosan gyarapodott, részben annak is köszönhetően, hogy a tisztek és a csendőrök sok ajándék kötöttel bővítették azt.

A Tanácsköztársaság idején az őrsök megszűntek, a kis könyvtárak legnagyobb része megsemmisült, elkallódott. Az újjászervezésnek, pótlásnak már akkor is anyagi akadályai voltak – többek között az igen borsos könyvárak. Míg korábban a csendőrök maguk is szívesen megvásárolták az olcsóbb, ismeretterjesztő műveket, az alacsony illetmények, párosulva a megfizethetetlen árakkal, ezt már nem teszi lehetővé a számukra.

És mi a helyzet könyvtárügyben az őrsöknél 1927-ben? Közköltségen már minden őrs járatott egy napilapot és az őrsök hivatalból előfizetői voltak a szaksajtónak. És a csendőrök, „bizony sokszor még nélkülözések árán megtakarított filléreiken is vásárolnak könyveket”.

 

Tiszti könyvtár
A csendőrség tiszti könyvtára a böszörményi úti csendőrlaktanyában volt. A tiszti kaszinó tulajdonában álló könyvtár 1927-ben már több száz szakirodalmi és szépirodalmi kötetből álló állománnyal rendelkezett, és bár anyagiakban ez a könyvtár sem bővelkedik, minden hónapban milliókat költenek könyvvásárlásra. A kaszinó tagdíjából fordítanak a fejlesztésre. Napi- és hetilapokra, folyóiratokra és szaklapok előfizetésével bővítik az állományt. A csendőrlaktanyában altiszti, illetve legénységi könyvtár is működött. Az anyagi nehézségek természetesen a könyvtárak fejlődésének is útját állta…

 

Forrás: Molnár Endre: A kommun alatt elpusztult csendőrörskönyvtárakat az anyagi alap hiánya miatt nem lehet újjászervezni. In: A rend. – VII. évf. 18. sz. (1927. márc. 2.), p. 2.

 

A bejegyzés először a rendirodalom.blogspot.com-on jelent meg…

teknős-abonyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük