Májleves…

A Közbiztonság Mutatványlapjának megjelenésekor, 1869 júliusában, a szerkesztő Forster József még nem gondolhatta, hogy egyszer majd számára is aktualitása lesz a Vegyesek rovatban megjelent Májleves című rövid írásnak. Miután a lap több alkalommal is igen keményre sikeredett kritikát fogalmazott meg a pesti rendőrség és akkori vezetője, Thaisz Elek főkapitány ellen, 1870-ben az elkövetett sajtóvétség miatt a váci államfogházban kényszerült eltölteni három hónapot.

A közzétett rövid cikk a fegyencek számára készülő májleves receptjét ismerteti:

A fegyházak élelmezőit figyelmeztetjük, hogy oly napokon, mikor a fegyenczek részére marhahús nem főzetik, ezen olcsó, és mégis tápláló és ízletes leves készítése s kiszolgáltatása által szerencsétlen embertársaik sorsán könnyítsenek.

 

Előállítási módja ez: Egy személyre 2 lat nyers marhamáj és 1 lat zsír, 1 lat vereshagymával, egy kevés petrezselyem zöldjével és köménymaggal megpiríttatik, egy meszely vízzel feleresztetik, megsózatik és felforrása után kiosztatik.

Forrás: Közbiztonság. – 1. évf. Mutatványlap (1869. júl.), p. 3.

További olvasnivaló:

Tóth Sándor: Közbiztonságtól a Szajkóig
Tóth Sándor: Közbiztonsági májleves – recept

teknős-abonyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük