Könyvtárat állítanak fel 1000 rendőrőrsön: könyvtáravató ünnepség Vecsésen

A belügyminiszter a rendőrök kulturális igényeinek kielégítésére 20 000 darab könyvét szerzett be és ebből az ország összes rendőrintézményei és őrsei megalapozzák a rendőri könyvtárakat. Mintegy 1000 rendőrőrsön állítanak fel ilyen könyvtárt és egyelőre 20 kötetet kapnak egyenként az őrsök. Pénteken indították útnak a könyvküldeményeket, amelyek a magyar és világirodalom remekeit foglalják magukban.


A rendőrség szellemi és kulturális nevelésének irányítására nemrégiben felállították a nevelési osztályt, amelynek élén Marschall László rendőrezredes áll. Pénteken délelőtt dr. Szebenyi Endre belügyminisztériumi államtitkár sajtófogadást tartott a nevelési osztályon, amelyen Marschall ezredes ismertette az ügyosztály kulturális tevékenységét.

– A régi, szakmailag képzett rendőrökről a felszabadulás után le kellett mondanunk – mondotta. – Új, szakképzettséggel nem rendelkező rendőrök kerültek a helyükre. Éppen ezért mindent el kell követnünk, hogy úgy szaktudásban, mint kultúrában emeljük a rendőrtestület értékét és ezt a célt szolgálja a nevelési osztály. Néprendőrséget akarunk fejleszteni a fiatal demokratikus rendőrségből, amely a dolgozók érdekeit szolgálja.

Ezután rámutatott arra, hogy a most felállított könyvtárakat természetesen fokozatosan bővítik. Olyan nívós szellemi termékeket juttatnak a rendőrnek, amelyet a régi időkben nem tudott megvásárolni.


Ismertette a belügyminiszter kulturális és szociális programját, amelynek keretében a nyáron 1500 rendőrt üdültetnek teljesen díjmentesen a Balaton partján, 1500 pedig családjukkal együtt párforintos hozzájárulás mellett biztosíthatja pihenőjét.


A sajtófogadás után az újságírók autón Vecsésre indultak, ahol a rendőrőrs könyvtáravató ünnepségén vettek részt, amelyen Szebenyi államtitkár mondott beszédet.

Forrás: Szabad szó. – 50. évf. 89. sz. (1948. ápr. 17.), p. 5.

teknős-abonyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük