A m. kir. folyamőrség szervezete

A m. kir. folyamőrség szervezetének törvényes alapja az 1922: XIV. t.-c. E törvénycikk alapján adta ki a belügyminister a folyó évi 122.295/VI. d. számú rendeletét, mely a m. kir. folyamőrség feladatkörét és szervezetét az alábbiakban szabályozza:

A m. kir. folyamőrségnek feladata Magyarország hajózható vizein és azok partjain a folyamrendészet körében felmerülő összes közbiztonsági és egyes meghatározott igazgatási rendészeti teendők ellátása, különösen pedig: a) a közbiztonság fentartása, b) a csempészet és kémkedés megakadályozása, c) a hajóforgalom ellenőrzése, d) a part- és kikötőrendészet gyakorlása, e) a halászat, vizivadászat és fürdés ellenőrzése.

A folyamőrség legfőbb fokon a belügyministernek van alárendelve, ennek helyettese az országos főkapitány, akinek a folyamrendészeti osztály a folyamőrség vezérfelügyelője utján van alárendelve. Másodfokú hatóság a m. kir. folyamőrség révkapitánysága Budapesten. Elsőfokú hatóságok a gönyüi, ujkomáromi, esztergomi, szobi, dunaföldvári, bajai, mohácsi és szegedi révkapitányságok. Elsőfokú hatóságok továbbá még a révkirendeltségek és pedig a lágymányosi kirendeltség Budapesten, az ujpesti kirendeltség Budapesten, továbbá a komlódtótfalui, szolnoki és makói kirendeltségek.

A szoros értelemben vett folyamőrségi (végrehajtó karhatalmi) személyzet áll 96 tisztből (tisztviselőből) és 1524 altisztből és folyamőrből. Idetartoznak mindazok, akik a felfegyverzett úszó egységeken szolgálatot teljesítenek. Ebből a személyzetből a tisztek (tisztviselők) és 840 altiszt és folyamőr egyenruha és fegyverviselésre jogosultak, 684 altiszt és folyamőr pedig csak egyenruhát visel. Az egyenruhát és fegyvert nem viselő segédszemélyzet 1800 főből áll. Ehhez tartozik a központi igazgatási, révkapitánysági, műszaki, számfejtő és kezelő személyzet, továbbá az ideiglenesen alkalmazott mesteremberek és szolgaszemélyzet.

A tisztek és tisztviselők kiképzése és továbbképzése a Budapesten felállítandó egy vagy több évi tanfolyamon történik. Az altiszteket és az őrszemélyzetet altiszti iskolában, a gépészeket pedig a budapesti gépész- és motorkezelési iskolában képezik ki.

Forrás: Magyar közigazgatás. – XL. évf. 40. sz. (1922. okt. 1.), p. 4-5.

teknős-abonyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük