A daktiloszkópia eredetéről – „viccesen”

Mindez természetesen csak egy vicc… Cikk a Borsszem Jankó egyik 1915-ös számából:

Kedves Borsszem Jankó!

Egy új kulturtörténeti fölfedezésre jutottam, megirom önnek, hogy nyilvánosságra jusson. Az ujjlenyomattan, a daktiloszkópia eredetéről van szó. Ezt is, mint annyi más jeles dolgot, magyar ember találta fel, tehát ez is méltatlanul fűződik, hogy úgy mondjam : külföldi hirhedtség nevéhez. Egy magyar rendőrtiszt találta fel a daktiloszkópiát, azt is elmondom, hogyan. A rendőrtiszt egy pesti körúti vendéglőbe járt vacsorázni. Sültet evett, sült után mindig kuglert kért. A pincér erre odament a szigorú képű, borotvált törzsvendéghez, elvette előle a kugleres tálat és a rendőrtiszt elé vitte. A rendőrtiszt kissé finyás ember volt, megnézte a kuglereket. Hozzon mást! – mondta – ezt már összefogdosták … Ez a jelenet esténként megismétlődött. Egyszer aztán a rendőrtiszt így szólt:

– Hozzon mást, ezt az az úr már összefogdosta, már ismerem becses ujjainak a nyomát.

Hopp ! Nini ! Az ujjaknak jellemző, egyéni nyoma van ! – villant át a rendőrtiszt agyán. És megvolt a daktiloszkópia első ideája.

Így történt, kedves Borsszem Jankó ! A daktiloszkópia tehát pesti rendőrtiszt fölfedezésén alapszik, megszületését a pesti vendéglőknek és a kedves kis csinos kuglereknek köszönhet. Büszke vagyok rá, hogy ezt földeritettem és remélem, hogy ennek közlésével önt is földeritem.

Tisztelettel Oknyomozó Történész

Forrás: Borsszem Jankó. – XLVIII. évf. (43.) 2498. sz. (1915. okt. 24.), p. 2.

teknős-abonyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük