Megnyílt az első rendőrkönyvtár Vecsésen

Rajk rendeletéré a belügyminisztérium nevelési alosztálya húszezer kötetből álló könyvtárral látja el a demokratikus rendőrséget. Ezer Örs kap társadalomtudományi, történelmi és haladószellemű szépirodalmi művekből kiválogatott 20-20 kötetes könyvtárat. A főkapitányság központi raktárában mennyezetig rakva sorakoznak a könyvek, a rendőrök rohammunkával válogatnak és csomagolnak. Két hét alatt már az ország legtávolabbi falujában szolgáló rendőrőrshöz is meg kell az anyagnak érkeznie.

Marsall László elvtárs, rendőrezredes sajtótájékoztatót adott. Elmondta, hogy a demokratikus rendőrnevelés karhatalmi, szakmai és kulturális kiképzésből áll. Hangsúlyozta, hogy magyar rendőrségnek kitűnő szakelőadók vezetésével alkalma nyílik megismerkednie a magyar népművészettel. Közölte, hogy a belügyminisztérium jóvoltából az idei nyáron 3000 rendőrt nyaraltatnak a Balaton mellett, felerészben teljesen díjtalanul. A sajtóbeszámoló után Marsall elvtárs Vecsésen Madarász Béla törzsőrmesternek, a vecsési rendőrök vezetőjének, ünnepélyes keretek közölt átadta az első rendőr könyvtárat.

Ez az őrs valóban mintaszerű. Fehér kövekkel szegélyezett zöld gyepágyak, rendezett, kavicsos udvar, közepén hatalmas Petőfi-szobor, táblával és a rendőrök neveivel, akik kicsiny fizetésükből önként adták össze a szobor-készítés költségeit. Muskátlik, kékre meszelt padok, tisztaság és rend.

„A dolgozó nép rendjét védjük” – látható az ízléses, krémszín kötésű könyvek fejlécén. Petőfi, Ady, József Attila versei, Rákos: A magyar jövőért, Révai: Marxizmus, népiesség, magyarság, Vas Zoltán: 16 év fegyházban, Gorkij, Makarenko, H. Johnson, Nagy Lajos, Sinclaire, Veres Péter, Darvas József és Illyés Gyula regényei és Elliot Roosevelt: Apám így látta című könyv van az őrs- könyvtárban.

Gyurcsányi tizedes már ki is választotta ma esti olvasnivalóját. Gorkijtól az Anyát. Társa Rákosi elvtárs könyvét foglalta le magának.

Már látható, hogy az első könyvek jó helyre kerültek.

Nem fognak beporosodni.

Forrás: Megnyílt az első rendőrkönyvtár Vecsésen. In: Szabad nép. – 6. évf. 89. sz. (1948. ápr. 17.), p. 6.

teknős-abonyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük