Ezer rendőrkönyvtárat szerveznek: a Balaton mellett nyaral az őrszemélyzet

Aki megfordult már az ország legeldugottabb részeiben is és látta, hogy nem egy faluban, a bíró kalendáriumán kívül, alig akad más könyv – mingyárt átérzi a fontosságát Rajk László elvtárs, belügyminiszter legújabb rendelkezésének, amellyel ezer rendőrőrs számára könyvtárat állít fel.
A demokratikus rendőrség, amelynek vezetői a karhatalmi és szakmai nevelésen kívül a kulturális nevelésről is gondoskodnak, újra nagy lépést tett a fejlődés útján a rendőrkönyvtárak felállításával.


Pénteken a belügyminisztérium nevelési alosztályéinak vezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit a rendőrségi nevelőmunkáról. Megjelent az értekezleten Szebenyi Endre elvtárs, belügyi államtitkár és Cseresnyés Sándor elvtárs, a sajtóosztály vezetője is. A rendőrség tagjai – amint azt a beszámolóban elmondották – kitűnő szakelőadók vezetésével megismerkednek a magyar népművészettel, népköltészettel, népzenével és a népi táncokkal.


A rendőrkönyvtárak első húszezer kötetét pénteken kezdték szétosztani a városok és községek rendőrőrseinek. A könyvek között ott van Petőfi, Ady, József Attila egy-egy kötete, azután Gorkij. Balzac, Makarenko, Steinbeck, Csehov, Roosevelt, Tolsztoj, Nexö, Sinclair egy-egy műve.


Itt említjük meg, hogy nemcsak a szellemi kívánságokat elégíti ki a belügyminisztérium. Míg tavaly 500 rendőr részesült ingyenes nyaraltatásban, az idén már a rendőrség 1500 tagja üdül a Balaton mellett. Másik 1500 rendőrnek napi 10 forint költségtérítéssel biztosítanak pihenést. A nyaralók 70 százaléka az őrszemélyzet soraiból kerül ki.

Forrás: Népszava. – 76. évf. 90. sz. (1948. ápr. 18.), p. 6.

teknős-abonyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük