Balogh Béla: Új daktiloszkópiai eljárás

A kriminológiai és az antropológiai célokra szolgáló ujjlenyomatok (kéz- és láblenyomatok) előállítása rendesen festékpárna vagy festékkel vékonyan bevont litográfkő (vagy csiszolt rézlemez) segítségével történik. Ez az egyszerű eljárás azzal a kellemetlen következménnyel jár, hogy a festéktől bepiszkolódott testrész megtisztítása meglehetősen körülményes. Ezért egyesek hektográftintával itatott papírt használnak, melyet, ha megnedvesítenek, a kéz alá helyezett tiszta papírlapon előtűnik a kívánt kép. Ezzel a módszerrel ritkán nyerünk tanulmányozásra alkalmas, éles képet. A kormozott papírnak is ez a hátránya. Az így nyert lenyomatot azonkívül még sellakkal gondosan rögzítenünk kell.
FISCHER W. eljárása sem ad elég pontos képet. Módszere szerint kálium ferrocyanattal (1:100) átitatott vattával bedörzsölünk egy megfelelő nagyságú fehér papírlapot. A gondosan megtisztított bőrfelületet kenjük be liq. ferri sesquicblorati igen híg oldatával és nedvesen nyomjuk rá a kálium ferrocyanattal előkészített és teljesen megszáradt papírra. A bőrlécek ábráját kék színben kapjuk.
SCHÖTT E. D. nemrégen új eljárást dolgozott ki. Ő a bőrt lanolinnal keni be s a lenyomatot megfelelő lemezen vagy filmpapíron fotográfiai úton kidolgozza. A kép igen éles, de az eljárás kissé körülményes és aránylag drága. SCHÖTT módszerét legújabban FISCHER EUGEN, a „Kaiser Wilhelm-Institut für Anthropologie, menschliche Erblehre und Eugenik” igazgatója tovább fejlesztette.* A lanolinos bőrfelületet fel nem szívó papírra nyomja, majd a papírt eosinnal festi. Az ujj vonalai a vörösre festett papíron világosan (fehéren) tűnnek elő. Megjegyzendő, hogy a lanolint előbb igen vékony rétegben üveglapra kell kenni. A lanolin-réteget gummihenger használatával tehetjük egyenletessé. A kezet (vagy lábat) először a lanolinos üveglapra, majd a papírra helyezzük, gyönge nyomással. Az eosinnal való festés úgy történik, hogy a papírt, melyen a lanolintól zsíros ujjlenyomat van, két sarkánál megfogva, óvatosan, hogy ujjaink be ne piszkolódjanak, az 1%-os eosin-oldatot tartalmazó lapos csészébe mártjuk.

* EUGEN FISCHER: Ein neue Verfahren der Daktyloskopie. Anthropologischer Anzeiger, 1928. V. évf. 49. 1.

Forrás: Természettudományi közlöny. – 60. évf. 868. sz. (1928), p. 608.

teknős-abonyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük