A rendőrkutya

Az Országos Magyar Rendőrkutya Egyesület (O. M. R. E.) hivatalos lapja, A rendőrkutya, 1934-1936 között jelent meg. Alapító szerkesztőjét, Kotoff Olivért, 1936-tól Abonyi Lajos váltotta a szerkesztői székben. A folyóirat tartalmának megismerését sajnos nagyban akadályozza, hogy még az OSZK sem rendelkezik az összes megjelent számmal.

A lap indulásának körülményeiről és céljáról Kubinyi Géza, m. kir. rendőrtanácsos, az O. M. R. E. ügyvezető elnökének beköszöntőjében (1. évf. 1. sz. (1934), p. 1-2.) olvashatunk részletesebben.

Egy új és a nagyközönség előtt talán feltűnő című sajtóterméket bocsájtunk útjára, mely sajtóorgánumnak az a célja, hogy a nagyközönség körében eddig nem, vagy csak kevésbé ismert dolgokat világosítson meg. A rendőrkutya, amely egyesületünk hivatalos lapjának címét viseli, a nagyközönség előtt úgy ismeretes, mint egy csodálatos lény, mely minden bűntényben bámulatos tehetséggel kinyomozza a tettest.

Az ilyen beállításon a szakember csak mosolyog, azonban nekünk egyesületnek nem szabad megelégednünk egy mosolygással, nekünk meg kell világítanunk ezt a kérdést, hogy mi is valójában a rendőrkutya. Hogyan lesz a rendőri szolgálatra alkalmas rendőrkutya-fajta ebekből, megfelelő kiképzés után rendőrkutya. Ezt a célt szolgálja a most megjelent „A Rendőrkutya”.

Egyesületünk, amely kilencedik éve fejti ki közérdekű munkálkodást, rengeteg akadályok leküzdése után, és a Magyar Kir. Belügyminisztérium, Magyar Kir. Honvédelmi Minisztérium, Magyar Kir. Igazságügy Minisztérium, Budapest Székesfőváros, a budapesti főkapitány úr és a budapesti főparancsnok úr megértő magas támogatása mellett abba a helyzetbe jutott, hogy hivatalos lapja útján a nagy nyilvánosság elé léphet. Azt hiszem, hogy a nagyközönség körében megértéssel fogunk találkozni, amidőn a hivatalos és hivatásos rendőrkutyaszolgálat titkaiba mind azokat beavatjuk, akiknek erre a célra alkalmas ilyenfajta kutyájuk van. Eddigi vizsga-szabályzatunk alapján rendőri szolgálatra kiképezhetők a németjuhász kutya, (farkas kutya), dobermann, airedale-terrier, rottweiler, schnauzer, boxer, bulterrier, dog, bernáthegyi és újfullandi fajták, a magyar kutyafajták közül a komondor, kuvasz, puli és pumi. Lapunk útján felhívjuk és felkérjük mindazokat, kik a felsorolt kutyák bármelyikével bírnak, keressék fel egyesületünket bizalommal, akár tenyésztésről, akár kutyájának bizonyos mértékben való helyes neveléséről, vagy teljes kiképzéséről van szó. Egyesületünknek nemcsak az a célja, hogy az alkalmas kutyákból hivatásos rendőrkutyát képezzen ki, ez többféle oknál fogva nem is volna lehetséges; hanem az is, hogy minden kutyatulajdonos legalább azokkal a legelemibb dolgokkal legyen tisztába, amelyek kutya tartásával, a kutya nevelésével s bizonyos fokú kiképzésével összefüggnek. Budapest uccáin sokszor nevettető jeleneteket lehet látni, amint egyesek kutyáikat sétára viszik. Szándékosan nem mondom, hogy vezetik, mert hiszen éppen fordítva van, a kutya vezeti a gazdáját, illetve ráncigálja jobbra-balra előre-hátra. Ebből látható, hogy kutya tartóink közül sokan még járni sem tudnak helyesen kutyáikkal. Szeretnénk lapunk útján elérni, hogy minden kutya jól nevelt legyen. Egyesületünknek a már említett magas hatóságoknak pártfogása folytán meg van adva a mód, hogy a fent vázolt célokat megvalósíthassa, ha a nagy közönség is velünk érez és cselekszik. Megfelelő gyakorló tér áll rendelkezésünkre, díjtalan kiképző tanfolyamaink vannak, amelyeken hozzáértő szakemberek végzik az irányítást, oktatást. Egyesületünk közhasznú tevékenységét, mely téren már a külfölddel is szoros kapcsolatban vagyunk, a nagyközönség figyelmébe, lapunkat pedig szeretetébe ajánljuk.

Az első évfolyam mindössze 7 számból állt, melynek azonban Kubinyi szavaival élve „megvoltak az elfogadható okai”. Mint írja, „A kis lap terjedelme nem volt kicsi, értem ezalatt tartalmát, mert első betűjétől az utolsóig a kutyasport kedvelőket, a kutyatartókat, a kutyájukat magasabb kiképzésben részesíteni kívánókat minden tekintetben kielégítette.„ (2. évf. 1. sz. (1936), p. 1.)

Az OSZK adatai alapján a lap utolsó megjelent száma 1936/3-as volt, folytatása pedig az 1937-ben elindult – és feltehetően csak egy évfolyamot megélt – Kutyasport volt. Az utóbbit az Országos Rendőrkutya Egyesület adta ki.

A rendőrkutyáról részletesebb információk olvashatóak itt!

teknős-abonyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük